Najava predavanja mr. art. Jasminke Podgorski Spašavanje umjetnina u Muzeju za umjetnost i obrt nakon zagrebačkog potresa

Hrvatsko restauratorsko društvo (HRD) pokreće ciklus mrežnih stručnih predavanja namijenjenih članovima Društva, studentima konzervacije-restauracije, baštinskim stručnjacima svih profila, kao i svim zainteresiranim pojedincima. Predavanja će biti besplatna, a održavat će se na platformi Zoom. Prvih nekoliko predavanja bit će posvećeno temi zaštite i spašavanja kulturne baštine u kriznim uvjetima. Poticaj su nam, dakako, bili prošlogodišnji potresi u Zagrebu i Petrinji.

Ciklus započinjemo 17. veljače 2021. godine (srijeda) predavanjem mr. art. Jasminke Podgorski (Muzej za umjetnost i obrt) „Spašavanje umjetnina u Muzeju za umjetnost i obrt nakon zagrebačkog potresa“. Predavanje će početi u 18 sati, a predviđeno trajanje programa je 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Moderatorica će biti dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu – Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

PREUZMITE LETAK

 

O predavanju

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu čuva više od sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. stoljeća do današnjih dana. Uslijed potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, muzej je pretrpio ogromna oštećenja na zgradi. U potresu su oštećeni i neki muzejski predmeti. U predavanju će se govoriti o posljedicama potresa i spašavanju umjetnina koje je uslijedilo.

O predavačici

Mr. art. Jasminka Podgorski, konzervatorica-restauratorica savjetnica, specijalist je za konzerviranje-restauriranje slika na različitim nosiocima i polikromirane drvene skulpture. Od 1988. do 2002. radila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, najprije kao vanjski suradnik, potom kao suradnik konzervatora-restauratora. Od 2002. godine zaposlena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Obavlja konzervatorsko-restauratorske radove i istraživanja na slikama i skulpturama iz fundusa muzeja, kao i na umjetninama koje dolaze izvana, za potrebe izložbi. Radi na poslovima preventivne zaštite muzejskih predmeta, poslovima vezanim za godišnje izložbe svoje ustanove, revizijama itd. Članica je nekoliko strukovnih udruženja, među ostalim i Hrvatskog restauratorskog društva (HRD).

Opširniji životopis dostupan je na mrežnim stranicama HRD-a.