Najava predavanja Želimira Laszla Pokretna kulturna dobra u ratu i velikoj nesreći (10. ožujka 2021.)

Hrvatsko restauratorsko društvo (HRD) pokrenulo je ciklus mrežnih stručnih predavanja namijenjenih članovima Društva, studentima konzervacije-restauracije, baštinskim stručnjacima svih profila, kao i svim zainteresiranim pojedincima. Predavanja su besplatna, a održavaju se na platformi Zoom.

Ciklus je započeo serijom predavanja vezanih za temu zaštite i spašavanja kulturne baštine u kriznim uvjetima, pod radnim nazivom „Da nas ne zatekne“. U srijedu 10. ožujka 2021. godine Želimir Laszlo održat će predavanje „Pokretna kulturna dobra u ratu i velikoj nesreći“. Predavanje će početi u 18 sati, a predviđeno trajanje programa je 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Program će moderirati mr. art. Andreja Dragojević (Hrvatski državni arhiv).

PREUZMITE LETAK

 

O predavanju

U Domovinskom ratu svega je nedostajalo – stručnjaka, vozila, opreme, čuvaonica… pa ipak puno se napravilo. Iz crkava evakuirano je oko 5000 tzv. paketa (polikromiranih skulptura, slika, dijelova oltara). Puno se improviziralo. Bilo je šteta, ali one su razumljive. Za potresa u Zagrebu i Banovini problemi su bili drukčiji, ali ipak lakše savladivi. Ipak, šteta je velika. Zašto? Na to pitanje pokušat će se odgovoriti u predavanju i naknadnoj raspravi.

O predavaču

Želimir Laszlo, prof., konzervator savjetnik, bavio se posebno crkvenim blagom, preventivnom zaštitom pokretnih kulturnih dobara, a ponešto i teorijom muzeja. Autor je priručnika preventivne zaštite slika i, s A. Dragojević, suautor Priručnika preventivne zaštite umjetnina na papiru. Autor je i Jednostavne muzeologije. U katalogu Muzejskog dokumentacijskog centra kao autor zastupljen je s preko 200 jedinica – tekstova, članaka, publikacija i sl.