Najava predavanja dr. sc. Sande Milošević Zaštita kulturne baštine: uloga Ravnateljstva civilne zaštite (14. travnja 2021.)

U okviru ciklusa mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva (HRD), dr. sc. Sanda Milošević (Ministarstvo unutarnjih poslova) održat će predavanje „Zaštita kulturne baštine: uloga Ravnateljstva civilne zaštite“.

 

Predavanje će se održati 14. travnja 2021. godine (srijeda) na platformi Zoom. Program će početi u 18 sati, a trajat će 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Moderatorica će biti dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu – Odsjek za konzervaciju-restauraciju). Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu HRD-a.

 

Poveznica za pristup predavanju:

Napomene: Zoom soba prima najviše 100 sudionika. Sudjelovanjem na predavanju pristajete na snimanje događaja i njegovu javnu objavu.

PREUZMITE LETAK

Predavanja koja HRD organizira namijenjena su članovima udruge, profesionalnim konzervatorima-restauratorima i studentima konzervacije-restauracije, baštinskim stručnjacima svih profila, kao i svim zainteresiranim pojedincima.

Do sada su organizirana tri predavanja, sva tri na temu zaštite kulturne baštine u kriznim situacijama:

  • Jasminka Podgorski, „Spašavanje umjetnina u Muzeju za umjetnost i obrt nakon zagrebačkog potresa“ (17. veljače 2021.)
  • Eleonore Kissel, „Establishing priorities for collections rescue operations in case of crisis: general principles and focus on non-European ethnographic collections from the Musée du quai Branly – Jacques Chirac, Paris“ (24. veljače 2021.)
  • Želimir Laszlo, „Pokretna kulturna dobra u ratu i velikoj nesreći“ (10. ožujka 2021.)

Videozapisi predavanja dostupni su na YouTube kanalu HRD-a.

 

O predavanju „Zaštita kulturne baštine: uloga Ravnateljstva civilne zaštite“

Zaštita kulturne baštinu u okviru civilne zaštite relativno je novi sektor u okviru Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Poseban naglasak stavlja se na smanjenje rizika koji, između ostalog, uključuje prevenciju, procjenu rizika, mjere smanjenja rizika, definiranje prioriteta i međusektorskih timova. Zaštita kulturne baštine definirana je kroz mnoge zakonske i strateške dokumente, ali zahtjeva dugoročan rad i edukaciju sudionika. U predavanju će se predstaviti rad Ravnateljstva civilne zaštite, njegovo djelovanje na terenu (uključujući spašavanje kulturne baštine nakon potresa koji je pogodio područje Petrinje i Siska u prosincu 2020. godine) te planovi za daljnji razvoj službe.

 

O predavačici

Dr. sc. Sanda Milošević ima više od 15 godina radnog staža u konzervatorsko-restauratorskoj struci. Na zaštiti kulturne baštine radila je u praktičnom, istraživačkom i dokumentacijskom smislu. Od ožujka 2020. godine zaposlena je u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Odjelu za kritičnu infrastrukturu i kulturnu baštinu, čije se područje djelovanja odnosi na poboljšanje međusektorske suradnje u području zaštite kulturne baštine. Prethodno je radila u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Završila je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istoj je ustanovi stekla i doktorat. Njezina doktorska disertacija nosi naslov Novi model elektroničkog dokumentiranja i dugoročnog čuvanja podataka u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti.