Najava predavanja Ive Validžije i Dunje Vranešević Evakuacija muzejske građe Galerije ‘Krsto Hegedušić’ nakon potresa u Petrinji (21. travnja 2021.)

Ciklus mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva nastavlja se predavanjem Ive Validžije i Dunje Vranešević (Muzejski dokumentacijski centar) naslovljenim „Evakuacija muzejske građe Galerije Krsto Hegedušić nakon potresa u Petrinji“.

 

Predavanje će se održati 21. travnja 2021. godine (srijeda). Program će početi u 18 sati, a trajati će 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Moderatorica će biti dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu – Odsjek za konzervaciju-restauraciju).

Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu HRD-a. Sudjelovanjem na predavanju pristajete na snimanje događaja i njegovu javnu objavu.

 

Poveznica za pristup predavanju:

(Zoom soba prima najviše 100 sudionika.)

PREUZMITE LETAK

 

O predavanju

U potresu koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju teško je stradala Galerija Krsto Hegedušić u Petrinji. Zbog velikih strukturnih oštećenja na zgradi provedena je hitna evakuacija muzejskog fundusa. Ministarstvo kulture i medija imenovalo je stručnu skupinu sastavljenu od kustosa, muzejskih tehničara, dokumentarista i konzervatora-restauratora za postupak evakuacije i zbrinjavanje muzejskih predmeta na sigurnoj lokaciji. U predavanju će se predstaviti svi učinjeni koraci – od spašavanja umjetnina iz muzeja do njihove identifikacije, utvrđivanja stanja i pohrane u privremenoj čuvaonici.

 

O predavačicama

 

Iva Validžija diplomirala je povijest umjetnosti i rusistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. do 2008. godine radila je kao kustos na osnivanju i izradi stalnog postava Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Od 2009. zaposlena je u Muzejskome dokumentacijskom centru gdje radi stručne muzejske poslove (muzejsko zakonodavstvo, edukacija o muzejskim bazama podataka, Personalni arhiv zaslužnih muzealaca, terensko prikupljanje podataka o muzejskim zbirkama). Sudjelovala je u evakuaciji građe iz poplavom pogođenih područja Cvelferije 2014. godine. U okviru ICCROM-ova programa RE-ORG sudjelovala je u reorganizaciji čuvaonica Etnografskog muzeja u Zagrebu (2017.).

Dunja Vranešević diplomirala je povijest umjetnosti (konzervatorski modul) i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2018. godine zaposlena je kao dokumentaristica u Muzejskome dokumentacijskom centru, gdje se tijekom prethodnog pripravništva teorijski i praktično razvijala u području preventivne zaštite, sudjelujući u stručnim obilascima muzeja i predlaganju mjera za poboljšanje stanja zaštite i preventivne zaštite muzejske građe. Uz ostale stručne poslove vodi Registar muzeja, zbirki i riznica u vlasništvu vjerskih zajednica te bazu Ratne štete na muzejima i muzejskoj građi u Hrvatskoj.

 

O ciklusu mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva

Ciklus mrežnih stručnih predavanja HRD-a pokrenut je u veljači 2020. godine. Predavanja su namijenjena članovima udruge, profesionalnim konzervatorima-restauratorima i studentima konzervacije-restauracije, baštinskim stručnjacima svih profila, kao i svim zainteresiranim pojedincima.

Do sada su održana četiri predavanja:

  • Jasminka Podgorski, „Spašavanje umjetnina u Muzeju za umjetnost i obrt nakon zagrebačkog potresa“ (17. veljače 2021.)
  • Eleonore Kissel, „Establishing priorities for collections rescue operations in case of crisis: general principles and focus on non-European ethnographic collections from the Musée du quai Branly – Jacques Chirac, Paris“ (24. veljače 2021.)
  • Želimir Laszlo, „Pokretna kulturna dobra u ratu i velikoj nesreći“ (10. ožujka 2021.)
  • Sanda Milošević, „Zaštita kulturne baštine: uloga Ravnateljstva civilne zaštite“ (14. travnja 2021.)

Njihovi videozapisi su dostupni na YouTube kanalu HRD-a.