RADIONICA POZLATE

HRD sudjelovao u organizaciji međunarodne radionice izrade pozlate (Zagreb, 24. ožujka 2018.)

 U prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu održana je 24. ožujka 2018. godine Međunarodna radionica izrade pozlate. Radionicu je organizirao Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u suradnji s tvrtkom Haga metal d.o.o. iz Karlovca i Hrvatskim restauratorskim društvom.

Radionicu su vodile izv. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih i Ana Božičević, as. mag. art. Docent Dietmar E. Feldmann iz okolice Regensburga, majstor s više od trideset godina iskustva s povijesnim i suvremenim tehnikama pozlaćivanja na svim podlogama, bio je gostujući predavač i demonstrator.

Cilj radionice bio je upoznati sudionike s materijalima kojima se koristi u konzervatorsko-restauratorskim zahvatima, a proizvodi ih tvrtka Kölner iz Dresdena. Radionica se sastojala od teorijskoga i praktičnog dijela. U okviru praktičnog dijela radionice izvodile su se tradicionalne i suvremene tehnike pozlate. Koristilo se metalnim listićima tvrtke Noris Blattgold Fabrik iz Schwabacha, poznatoga i kao „grad pozlatara“, koji se proizvode u pogonu tvrtke Haga metal d.o.o. u Karlovcu.

Na radionici je sudjelovalo više od pedeset konzervatora-restauratora (i studenata i profesionalaca), i to iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.