Najava predavanja Tamare Ukrainčik i Barbare Horvat Kavazović Dubliranje štafelajnih slika (5. svibnja 2022.)

Ciklus mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva nastavlja se s predavanjem red. prof. Tamare Ukrainčik i doc. Art. Barbare Horvat Kavazović s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje naslovljeno „Dubliranje štafelajnih slika“ održat će se u četvrtak 5. svibnja 2022. godine s početkom u 19.00 sati na Zoom platformi. Predviđeno trajanje programa je 60 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike), a moderirat će ga Maja Sučević Miklin.

Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu Hrvatskog restauratorskog društva.

Poveznica za pristup predavanju:

 

Napomene:  Zoom platforma prima najviše 100 sudionika. Sudjelovanjem na predavanju pristajete na snimanje događaja i njegovu javnu objavu.

PREUZMITE LETAK

 

O predavanju

U prvom dijelu predavanja red. prof. Tamara Ukrainčik će prikazati povijesne metode dubliranja, tradicionalne materijale i njihove sintetske alternative, te suvremene pristupe i stavove prema dubliranju općenito. U drugom dijelu predavanja doc. art. Barbara Horvat Kavazović će izložiti iskustva s virtualne radionice Structural Treatments of Paintings: Reinforcement with The Mist-Lining System, održane krajem 2021. godine.

Predavanja su bila prikazana u sklopu praktične radionice koja je održana u ožujku ove godine na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje ALU Sveučilišta u Zagrebu. Tada su provedena istraživanja štafelajnih slika na platnenom nosiocu, tj. konzervatorsko-restauratorski postupci na slikama sa strukturalnim oštećenjima u sloju platna, a sve u sklopu projekta “Dubliranje štafelajnih slika” (voditeljica red. prof. Tamara Ukrainčik), koji je financiran sredstvima Sveučilišta u Zagrebu.

 

O predavačicama

Tamara Ukrainčik redovita je profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU Sveučilišta u Zagrebu. Rođena u Zagrebu 1964., 1988. diplomira slikarstvo na ALU u Zagrebu kod prof. Đure Sedera, a 1999. završava poslijediplomski studij restauriranja i konzerviranja umjetnina na ALUO Ljubljana (mentor: prof. Franc Kokalj). Od 1988. neprekidno radi u konzervatorsko-restauratorskoj struci, prvo kao samostalna umjetnica, a od 1999. radi na ALU Zagreb. Mentorica je tridesetak diplomskih radova iz područja konzerviranja-restauriranja štafelajnih slika. Voditeljica je više ugovorenih programa pri Ministarstvu kulture i medija RH. Autorica je dvije nastavne skripte iz područja konzerviranja- restauriranja štafelajnih slika. Dobitnica je nagrade Ars summa Universitatis u području likovnih umjetnosti za akademsku godinu 2020./2021.

Barbara Horvat Kavazović docentica je na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala 2010. pod mentorstvom doc. mr. Eve Winkler. Tijekom svog rada na Akademiji sudjelovala je kao suradnica na više programa Ministarstva kulture i medija RH, pod voditeljstvom Tamare Ukrainčik. Njena područja interesa kojima doprinosi unaprjeđenju obrazovnog procesa konzerviranja-restauriranja štafelajnih slika su implementacije novih metodologija čišćenja te strukturalnih tretmana tkanih nosilaca.