Braun Mario

Rođen je u Zagrebu gdje diplomira na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Povijest umjetnosti i Arheologiju.

Čitav svoj radni vijek radi u restauratorskoj ustanovi – 1980. godine zapošljava se u Zavodu za restauriranje umjetnina (ZZRU), gdje radi kao fotograf i dokumentarist te kao voditelj dokumentacije i vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda.

Od osnutka Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) 1997. godine pomoćnik je ravnatelja za pokretne spomenike i pročelnik općih stručnih službi (istraživanja i dokumentiranja). Od 2012. do 2016. godine obnaša dužnost ravnatelja.

Bavi se fotografijom još od osnovne škole, radi kao freelance fotograf tijekom studija i kasnije. Od zapošljavanja u restauratorskoj djelatnosti uz fotografiranje spomenika i klasične oblike fotografije kojima ilustrira brojne monografije i kataloge s područja baštine i slikarstva, sve se više bavi fotografijom kao nedestruktivnom metodom istraživanja umjetnina. Aktivno i pasivno sudjeluje na brojnim radionicama, seminarima i znanstvenim skupovima o različitim tehnikama i metodama dokumentiranja u službi zaštite spomenika, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Od 80-ih godina intenzivno proučava i bavi se nedestruktivnim fotografskim metodama istraživanja slika. Kada je riječ o toj aktivnosti svakako treba spomenuti prvu izložbu u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji kojom se kroz nedestruktivne metode istraživanja (RTG snimanje, UV i IC fotografiju, fizikalno-kemijske metode i sl. istražuju opusi dvojice izuzetno značajnih Hrvatska slikara, Miroslava Kraljevića i Josipa Račića. Istraživanja su prezentirana na izložbi „Tajnovite slike Račića i Kraljevića” koja je bila održana 1986. u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Tijekom rada u HRZ-u organizira informatičku strukturu ustanove koja funkcionira na 20 lokacija i uz suradnju drugih osoba u dokumentaciji strukturira bazu restauratorskih podataka „BREUH”, čiji početak razvoja se veže još uz ZZRU.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjeku za konzerviranje i restauriranje, radi od početka studija 1997. godine i uz jednu četverogodišnju stanku, do danas vodi kolegij Dokumentiranje fotografijom i računalom u statusu vanjskog predavača.