Najava predavanja Miroslava Balaža o primjeni lasera u konzervatorsko-restauratorskoj struci (17. veljače 2022.)

Ciklus mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva nastavlja se i u 2022. godini s predavanjem Miroslava Balaža o primjeni o primjeni laserskog čišćenja u konzervatorsko-restauratorskoj struci.

Predavanje naslovljeno „Lasersko čišćenje – inovativna metoda čišćenja“ održat će se u četvrtak 17. veljače 2022. godine s početkom u 18.00 sati na Jitsi meet platformi. Predviđeno trajanje programa je 60 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike), a moderirat će ga Maja Sučević Miklin.

Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu Hrvatskog restauratorskog društva.

Poveznica za pristup predavanju:

 https://meet.jit.si/moderated/6d7c84fb6529497bfb73f28fc3d22dc083e685fc6a7657f013957eb796e8f9bc

Napomene: Jitsi soba prima najviše 100 sudionika. Sudjelovanjem na predavanju pristajete na snimanje događaja i njegovu javnu objavu.

PREUZMITE LETAK

 

O predavanju

Uređaji za lasersko čišćenje visokofrekventnim svjetlosnim zrakama način su uklanjanja gotovo svih vrsta zaprljanja, naslaga i ostalog na većini poznatih materijala. Odlikuje ih izostanak abrazivnog djelovanja na podlogu te visoka preciznost i istančanost rada. Izlaganje je vezano za samu tehnologiju, načine rada i učinke aparata za lasersko čišćenje nove generacije – iznošenjem saznanja i dosadašnjeg iskustva u radu sa stručnjacima konzervatorsko-restauratorske struke.  Dodatne informacije o tehničkim mogućnostima obrade pojedinih materijala vezane su isključivo za tvorničke upute proizvođača.

O predavaču

Miroslav  Balaž, ekonomist i poduzetnik, vlasnik je poduzeća Dado Vision j.d.o.o. čija je osnovna djelatnost primjena inovativnih, ekološki prihvatljivih tehnologija u čišćenju i obradi materijala. Restauraciju oldtimer vozila je iz hobija pretočio u inovativan posao pružanja usluga laserkog čišćenja. Iako konzervacija-restauracija nije njegova struka, kao poduzetnik je prepoznao trendove koji se nameću u svim područjima  rada i života te poruku „100% eko“ doslovce odlučio primjeniti u industriji, brodogradnji, zaštiti i restauriranju kulturne baštine – primjenom tehnologije nove generacije visoko pulsirajućih svjetlosnih lasera.