Najava predavanja Antónia Cardosa(Portugal) o primjeni tehnologije spektralnog slikovnog prikaza u konzervaciji-restauraciji (16. lipnja 2021.)

[Scroll down to read the lecture summary and the lecturer’s CV in ENGLISH.]

Ciklus mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva nastavlja se s predavanjem Antónia Cardosa iz Portugala o primjeni tehnologije spektralnog slikovnog prikaza u konzervaciji-restauraciji.

Predavanje naslovljeno „How to understand art using XpeCAM: a practical approach“ održat će se u srijedu 16. lipnja 2021. godine s početkom u 18.30 sati na platformi Zoom. Predviđeno trajanje programa je 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Program će se izvoditi na engleskom jeziku, a moderirat će ga Maja Sučević Miklin.

Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu Hrvatskog restauratorskog društva.

Poveznica za pristup predavanju:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/81592663796

Meeting ID: 815 9266 3796

Napomene: Zoom soba prima najviše 100 sudionika. Sudjelovanjem na predavanju pristajete na snimanje događaja i njegovu javnu objavu.

PREUZMITE LETAK

O predavanju

Uzimajući u obzir nova dostignuća u tehnologiji spektralnog slikovnog prikaza koja se primjenjuje u konzerviranju-restauriranju, kao i želju za što dubljim poznavanjem umjetničkog djela, XpeCAM Solution nudi rješenje – multispektralnu sliku koja konzervatorima- restauratorima pomaže ne samo u preliminarnim istraživanjima, već i tijekom provedbe konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

O predavaču

António Cardoso stekao je titulu magistra konzervacije-restauracije na Politehničkom institutu u Tomaru (Portugal). Nakon studija konzervacije-restauracije, završio je diplomski studij marketinga. Od 1997. godine član je Međunarodnoga instituta za konzerviranje- restauriranje povijesnih i umjetničkih djela (IIC). Od 2001. godine izvršni je direktor tvrtke Signinum – Gestão de Património Cultural. Suosnivač je tvrtke XpectralTEK (2015.). Bavi se istraživanjem i razvojem proizvoda i aplikacija koji konzervatorima-restauratorima pomažu da budu učinkovitiji i produktivniji u svakodnevnom radu.

[ENGLISH]

Lecture summary

Considering the novel developments in spectral imaging applied to art conservation and the attempt to know better a work of art, XpeCAM Solution will solve these needs to understand, in a more profound way, a specific piece of history that we may have in front of our eyes, bringing a deep impact on the way we perceive the world around us.

Lecturer’s short biography

 António Cardoso has a master’s degree in conservation-restoration from the Polytechnic Institute of Tomar (Portugal). He also has an MBA in marketing. He became a member of the International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works (IIC) in 1997. Since 2001 he has been a CEO of Signinum – Gestão de Património Cultural in Portugal. He is the cofounder of XpectralTEK (2015). His work deals with research and development of new products and applications that can help art conservators to be more efficient and productive in their daily work.

DOWNLOAD LEAFLET