U četvrtka, 19. rujna, uspješno smo održali treću po redu konzervatorsko-restauratorsku konferenciju ConRestCon u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom.

Ove godine konferencija je po prvi put poprimila međunarodni karakter s kolegama izlagačima iz Slovenije, Grčke i Francuske.

U sklopu konferencije smo proslavili i 30 godina Hrvatskog restauratorskog društva te smo konferenciju otvorili s predavanjima naših kolega i članova društva o djelovanju Hrvatskog restauratorskog društva i predstavljanjem triju studija konzervacije-restauracije u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su bila izložena 22 plakata te je održano sveukupno 18 predavanja koja su prošla različite teme konzervatorsko-restauratorske struke, od edukacije, novih tehnologija, projekata do multidisciplinarnosti i novih izazova struke.

Osim predavanja, održane su i dvije demonstrativne radionice XpeCam i PROsystem sustava. Prva se bavila se multispektralnom neinvazivnom analizom umjetnina, dok je druga predstavila inovativni sustav desalinizacije na bazi bežične elektroosmoze.

Konferencija je rezultirala kvalitetnom razmjenom ideja i iskustava, te je potvrdila važnost međunarodne suradnje i interdisciplinarnog pristupa u očuvanju kulturne baštine.

Čestitamo još jednom kolegici Valentini Meštrić iz Muzeja dvorca Trakošćan na osvojenoj nagradi za najbolju prezentaciju naslova „Cvjetovi zla Male biblioteke Dvorca Trakošćan: Konzervatorsko-restauratorski radovi na flokiranim tapetama iz 19. stoljeća.“ te kolegici Jasminki Podgorski iz Muzeja za umjetnost i obrt na osvojenoj nagradi za najbolji poster „Vidljivo i Nevidljivo / Preliminarna konzervatorska istraživanja na slikama Diogenes i Eneja i Didona iz Muzeja za umjetnost i obrt.“

Konferencija ne bi bila moguća bez pokroviteljstva naših sponzora: Caparol; Crescat – materijal za restauratore, arhive, muzeje, knjižnice i privatne zburke i Juriček, obrt za trgovinu; privatnika Mural, Atelier A, Art4Art, Marije Reberski te naposljetku Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj konferenciji bilo kao izlagači ili kao slušatelji te se nadamo da ćete nam se ponovno pridružiti sljedeće godine!