Hrvatsko restauratorsko društvo - POČETNA

POČETNA NOVOSTI    IZDVOJENO


21. edukativna muzejska akcija povodom Međunarodnoga dana muzeja


od 18. travnja do 18. svibnja 2016. u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva pod nazivom KLIK na kulturni krajolik

Program u Hrvatskome državnom arhivu

Arhivski zapis kao čuvar kulturnog krajolika

Kroz radionice i predavanja dva različita odjela Hrvatskoga državnog arhiva otkrijte načine čuvanja i zaštite te nastajanja i korištenja konvencionalnoga i audio-vizualnoga arhivskog gradiva nositelja uspomena i kulturnih krajolika iz nekih prošlih vremena:

I.
Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju HDA, Marulićev trg 21 Radionice četvrtkom: 21.04., 28.04., 05.05., 12.05., u 14 sati
Predavanje u srijedu, 18.05., u 14 sati

Uz pomoć digitalnoga mikroskopa (klik! za prepoznavanje tehnike) u radionicama Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju HDA četvrtkom u 14 sati sudionici će imati priliku upoznati tehnike analiza različitih vrsta tinti i crtačkih tehnika te sudjelovati u izradi zaštitne ambalaže uz kratko predavanje konzervatora-restauratora o nedestruktivnim metodama analiza pisane baštine na papiru. U radionici će se koristiti originalni dokumenti HDA – nacrti, karte, razglednice i crteži s temom pejzaža.

Na Međunarodni dan muzeja, u srijedu, 18.05. u 14 sati, Igor Kozjak, konzervator-restaurator za stare uveze i načelnik Knjigovežnice u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju HDA održat će javno predavanje Konzervatorsko- restauratorski radovi na fotografskoj kameri i kutiji LaForest s druge polovice 19. st., u dvorani Katalozi Hrvatskoga državnog arhiva. 


 

ICAR
International Journal
of Young Conservators and Restorers of Works of Art

Editor-in-Chief – Anna Kowalik, MA

Faculty of Conservation and Restoration of Works

of Art of the Academy of Fine Arts in Warsaw

Publisher: Academy of Fine Arts in Warsaw

 predavanje

 PREDAVANJE
(CIKLUS PREDAVANJA „SRIJEDOM U 12“)

doc. dr. sc. Denis Vokić


knjige

Pet desetljeća publikacija Metropolitan Museum-a o umjetnosti moguće je čitati, skinuti i/ili pretraživati besplatno :)

Download 458 Free Art Books from The Metropolitan Museum of Art


 noć muzeja 2016

NOĆ MUZEJA 2016
Akademija likovnih umjetnosti, 
Ilica 85
Odsjek za konzerviranje  i restauriranje umjetnina


 EwaGlos  European Illustrated Glossary Of Conservation Terms For Wall Paintings And Architectural Surfaces

EwaGlos
European Illustrated Glossary Of Conservation Terms For Wall Paintings And Architectural Surfaces 

download for free

Terminološki problemi u struci, nelogične definicije u Europskoj normi i loše definicije u hrvatskim rječnicima

Predavanje je vezano za problematiku konzervatorsko-restauratorske struke odnosno terminologije koju raspravljamo na sastancima
Hrvatskog restauratorskog društva (HRD)

Predavanje će se održati u srijedu 06. 04. 2016. u 12 sati u predavaonici OKIRU


AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI
ODSJEK ZA KONZERVIRANJE I RESTAURIRANJE UMJETNINA Zamenhofova 14


GODIŠNJA SKUPŠTINA

Godišnja skupština Hrvatskog restauratorskog društva održana je u ponedjeljak 14. 12. 2015. u 18:00 sati Zamenhofovoj 14, Zagreb, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina, ALU.REDOVITI SASTANCI DRUŠTVA

Redoviti sastanci Hrvatskog restauratorskog društva održavaju se svaki zadnji petak u mjesecu.

Slijedeći sastanak je u petak 27. studenog 2015. u 17:00 sati u Zamenhofovoj 14, Zagreb, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina, ALU. 


REVIZIJA ČLANSTVA

Cijenjeni članovi i svi budući članovi Hrvatskog restauratorskog društva, obavještavamo Vas da je Upravni odbor HRD-a izvršio REVIZIJU ČLANSTVA.
Hrvatsko restauratorsko društvo, oformljeno 1996. tijekom svog postojanja imalo je u nekoliko navrata zastoje u radu, slično kao i druga srodna društva u Republici Hrvatskoj, što je bio rezultat očite krizu strukovnih društava u tom periodu.

U travnju 2014. HRVATSKO RESTAURATORSKO DRUŠTVO primljeno je u punopravno članstvo E.C.C.O.-a, Europske asocijacije konzervatora-restauratora.

Sadašnje vodstvo HRD-a želi u narednom periodu znatno proširiti članstvo, jer smatra da izvan ovog, matičnog društva postoji veliki broj autoriteta u našoj struci koji bi svojim radom pridonjeli radu i kvaliteti našeg udruženja.

Za početak takvog promotivnog koncepta, najprije smo trebali izvršiti Reviziju sadašnjeg članstva, za sve Vas članove urediti i kompletirati Prijavnice, osnovne podatke, ažurirati naknadno stečena stručna zvanja i nadopuniti reference te cjelokupno članstvo učiniti dostupnim javnosti i tržištu kroz mrežnu stranicu Društva.

Prije slanja poziva za učlanjenje svih ostalih naših cijenjenih kolega, želimo intenzivirati informiranje članstva i učiniti informacije od velike važnosti za struku dostupnijima i transparentnijima.

Budući da se ulaskom u europsko tržište uvelike mijenja i komplicira naš položaj mogućnošću ulaska u to tržište stručnog rada, kao i očekivano ulaženje restauratora sa europskog tržišta u naš prostor.

Sve navedeno potrebno je učiniti kako bi članstvo postalo uključenije i aktivnije u zajedničkom radu i sustavnom rješavanju problema koji će se u narednom razdoblju pojavljivati te kako bi društvo postalo spremnije na prilgodbu u novonastaloj situaciji.

Unapređenje djelovanja društva treba potaknuti članove na aktivniji rad i sudjelovanje u akcijama Društva bitnih za sve članove.

Srdačan pozdrav od Vodstva HRD-a:

Predsjednica: Marija Reberski


slika skulpture  slika skulpture ukrasne vaze